De carriereswitch van Roos Reedijk

De carriereswitch van Roos Reedijk

Roos Reedijk: stylist én celebrity

Je hebt celebrity-stylisten en je hebt stylisten die zélf celebrities zijn. Tot die laatste categorie behoort Roos Reedijk, stylist van het populaire tv-programma Kopen zonder Kijken. “Vanaf het moment dat ik te zien was op tv kwam ik in een totale rollercoaster terecht,” vertelt de stylist. “Ik had nooit verwacht dat tv zo veel invloed zou hebben.” De oud-student van NIA ACADEMIE vertelt over toeval, over mode als inspiratiebron en over hoe het is om een ‘merk’ te zijn.

kopen zonder kijken

In het RTL-woonprogramma Kopen zonder Kijken geven stellen de zoektocht, aankoop en verbouwing van hun nieuwe woning uit handen. Interieurstylist Roos Reedijk speelt een hoofdrol in het programma, naast de andere leden van het team: een makelaar, een aannemer en presentator Martijn Krabbé. Dat is niet altijd zo geweest, vertelt Roos. “In eerste instantie werkte ik uitsluitend achter de schermen; ik stond niet eens op de persfoto’s van het programma. Toen ik later de kandidaten ging interviewen was dat ook niet bedoeld om uit te zenden. Sterker nog: de eerste keren dat dat toch gebeurde had ik niet eens make-up op.”

van modemeisje...

Roos komt uit de modewereld, waar ze een commerciële functie bij een agentuur had. Van daaruit rolde ze het interieur in: ze gaf beursstands vorm en restylede winkels en showrooms. Nog steeds is de catwalk voor haar de ultieme bron van inspiratie, maar ze gebruikt mode ook om haar klanten te begrijpen. “Ik kijk heel goed naar de kleren die mensen dragen, en hoe ze die dragen. Hebben ze hun kleding netjes gestreken bijvoorbeeld, hangt er een zoom los of mist er misschien een knoop? Dat soort details vertellen veel over mensen en die informatie verwerk ik in de interieurs die ik voor hen ontwerp.”

...via NIA naar interieur

Om in interieurstyling beter beslagen ten ijs te komen volgde Roos Reedijk de opleiding interieurstyling bij NIA ACADEMIE. “Ik heb daar zo veel geleerd! Ik vond het sowieso heerlijk om die opdrachten te maken; mijn focus en passie kwamen weer helemaal terug. En eigenlijk zijn al mijn jaargenoten succesvol geworden in interieur - ieder op een eigen manier. De een heeft een stylingbureau, de ander werkt freelance, weer eentje heeft een winkel… Ik zeg altijd NIA móet je doen!”

Erin gerold

Na haar opleiding bij NIA ging Roos aan de slag als interieurstylist. Een televisiecarrière hoorde niet bij haar plannen. “Ik ben er gewoon ingerold. Dat heeft ook zo z’n voordelen trouwens. Ik heb geen tijd verspild met nadenken over outfits of make-up of stemgebruik; het is gewoon wat het is.”

De styliste had nooit verwacht hoeveel invloed tv zou hebben op haar leven. “Opeens toeteren auto’s naar me op de snelweg.” Ook op de socials waren de opmerkingen niet van de lucht. “Het ging op Twitter over mijn stem, over mijn outfits, lekker zeuren. Op Instagram werd trouwens veel positiever gereageerd. Ach, het maakt me niet zo veel uit. Ik heb vooral enorm veel plezier in de samenwerking met het KzK-team, er is altijd een geweldige energie. En het eindresultaat is altijd goed!”

beroemd en toch benaderbaar

De bekendheid die het programma Roos opleverde maakt het voor particuliere klanten makkelijk om haar te benaderen. “Ik leg mijn hart, ziel en zaligheid in mijn werk, en dat herkennen mensen. Ze kennen ook mijn stijl en mijn manier van communiceren; ze weten wat ze kunnen verwachten. Ik denk dat daardoor de drempel lager wordt.”

Met de pakketten die Roos Reedijk met haar bedrijf RR Interior aanbiedt is er een oplossing voor iedere portemonnee. Dat is belangrijk voor haar - het raakt haar diep als ze merkt dat iemand gespaard heeft om haar in te kunnen huren. “Ik werk niet per se in het ‘hogere segment’, maar creëer een mix&match van bestaande meubels, vintage en nieuw. Kijkers vinden dat leuk én mooi.”

BN'er met boek

Als echte BN’er wordt Roos nu ook gevraagd voor programma’s als Expeditie Robinson. “Daar ga ik niet op in; het staat gewoon te ver van me af. Ik ben wel bezig om een boek te maken, dat past natuurlijk perfect bij me.”

Waar het naartoe gaat? Roos Reedijk: “Ik wil vooral mijn eigen pad blijven volgen. Waar dat pad naartoe leidt weet ik niet - kern is dat ik open wil blijven staan voor nieuwe kansen. Er is nog zo veel leuks in de wereld, nog zo veel te ontdekken!”

www.rrinterior.nl

@roos_reedijk

Alle afbeeldingen via RR Interior