Stappenplan professioneel portfolio

Stappenplan professioneel portfolio

Hoe bouw je een portfolio op?

Jouw portfolio is een belangrijk onderdeel in je werk als interieurstylist en -ontwerper. Het is het visitekaartje voor je klanten en opdrachtgevers. Om goed bij de klant voor de dag te komen heb je een verzorgd en compleet overzicht nodig (digitaal en/of analoog) van je interieurplannen. Klanten zien wat jij in huis hebt en wat je voor hen kunt betekenen. Bij NIA start je al in de eerste fase van de opleiding met de opbouw hiervan. Met ons handige stappenplan bouw jij aan een professioneel en creatief portfolio!

start al tijdens je opleiding

Gedurende alle fases van onze interieuropleiding krijg je opdrachten om je technische, stylistische en creatieve vaardigheden te ontwikkelen. Tijdens het examen dat je na Fase 3 kunt doen, laat je het portfolio zien wat je tijdens je opleiding hebt opgebouwd. Zo kunnen we de ontwikkeling die je hebt doorgemaakt als stylist/ontwerper en de kwaliteit van je portfolio goed beoordelen.

Ook als je geen examen bij ons doet blijft het belangrijk om een portfolio op te bouwen. Waar hou je rekening mee?

Professioneel en relevant

Voeg steeds nieuw werk toe aan je portfolio en haal de oudste projecten eruit. Zo blijft je portfolio actueel.

Laat daarnaast zien wat je op social media doet. Zeker Instagram is geschikt om je projecten te delen en ook de processen die je doorloopt om tot een goed ontwerp te komen. Zorg dat je uitingen consistent zijn en dat het duidelijk is waar je voor staat. Blijf professioneel en zet je vakantiekiekjes op je persoonlijke account. 

richtlijnen professioneel portfolio

Inhoud

  • Laat alleen werk zien dat van jou is en waar je trots op bent. Hou het overzichtelijk door niet teveel te laten zien. Ongeveer 10 projecten is voldoende.
  • Zorg voor verscheidenheid in je portfolio. Je werk moet een afspiegeling zijn van hetgeen je doet en waar je voor staat. Waar wil jij naartoe als ontwerp? Wat willen jouw (toekomstige) opdrachtgevers zien?
  • Laat je handschrift en eigenheid zien. Waarom moet een opdrachtgever juist jou inhuren?

Vorm

  • Zorg dat je portfolio er verzorgd uitziet. Is het geprint? Zorg dan dat er geen hoekjes en kreukels te zien zijn. Is het digitaal? Zorg voor een goed werkende laptop of tablet. Let op juiste spelling en taalgebruik en laat je teksten desnoods controleren.
  • Pas je mondelinge presentatie aan aan de inhoud van je portfolio
  • Laat niet alleen het eindresultaat zien maar ook het proces van een opdracht: de eerste schetsen, collages en hoe je tot een ontwerp gekomen bent. Voor vastgoedstylisten zijn de voorbereidende adviesrapporten belangrijk.
  • Zorg voor goede foto's: de juiste belichting, scherpe beelden en een goede resolutie.
  • Denk commercieel en laat een flyer of visitiekaartje achter bij je potentiële klant.

het porfolio-stappenplan

  1. Bepaal eerst wat je wilt laten zien (leef je in in je opdrachtgevers). Wat zijn je sterke punten? Maak een mooie, uitgebalanceerde keuze waarmee je goed voor de dag komt.
  2. Verzamel de voorstudies van het project: schetsen, collages, aantekeningen, enz. Zo wordt het proces zichtbaar van hoe je te werk bent gegaan.
  3. Maak goede foto's van opgeleverde projecten (of laat dit maken) Fotografeer of scan al je fysieke werk en sla dit op op je computer. 
  4. Bepaal de vorm van je presentatie. De manier van presenteren zegt iets over jou als stylist/ontwerper. Er zijn zeer veel mogelijkheden: digitaal, in een boek/map, op losse kaarten of foamboards, etc. 
  5. Zorg dat je een goed verhaal hebt. Bereid ook een elevator pitch voor.
  6. Voeg ongeveer 10 projecten toe voor een goed totaalbeeld.
  7. Gebruik nooit beeld of werk van anderen. Hou rekening met beeldrecht!